Lokalt ler fra Gellerup bliver brugt til keramiske genstande, der udstilles på FOMO Gellerup denne fredag

I kunstens verden er der netop nu stor debat omkring keramikken med udsigt til nedlæggelsen af masteruddannelsen på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK) i København.

På Aarhus Kunstakademi ser man dog stadig mange muligheder i kunstformen, der er et af fokusområderne på skolen.

‘Vi har haft meget fokus og investeret en del i det de sidste par år’, fortæller Marianne Gasbjerg, der er rektor på Aarhus Kunstakademi.

LÆS MERE: Det betaler sig at rive ned og bygge nyt

Nærmiljøets værdi
Det betyder, at studerende fra Aarhus Kunstakademi har mulighed for at undersøge og afprøve alternative muligheder med leret. Det kommer blandt andet til udtryk i udstillingen FOMO (Fear of Missing Out), som er arrangeret og kurateret af Danske Kunsthåndværkere og Designere.

Udstillingen spiller på den stadigt voksende fornemmelse, de fleste har af hele tiden at gå glip af noget. En fornemmelse, der vokser med den vedvarende strøm af nyheder fra de sociale medier om, hvad andre går og laver.

På Bentesvej i udstillingens nabolag har eleverne gravet ler op fra en byggeplads. Ler, som er fyldt med småsten og sand aflejret af istiden og med et højt indhold af kalk, der gør dem uegnede til fremstilling af mursten.

Gennem en lang og tung forarbejdningsproces kan leret muligvis blive til kopper, men det er ikke ligefrem økonomisk rentabelt. I stedet bliver det til et spørgsmål om værdi i produktion, tilknytningsforhold og tilfredsstillelse.

LÆS MERE: Kammeradvokaten: Aarhus er stedet at være i 2017

Bestik af ler
Selve udstillingen er i en tom boligblok på Gudrunsvej, hvor blandt andet Asger Jorns sidste måltid bliver genskabt i ler. Derudover laves en middag, hvor al servicen er lavet af den lokale ler, og maden der serveres dertil er fundet og skudt i nærområdet.

En udøvende kunsthåndværker/kunstner/designer er kurator i hver af de ti udstillinger og samlet omfatter udstillingerne over 120 professionelle aktører.

FOMO har fernisering fredag 22/9 fra kl 16-19, og vil efterfølgende være åbent fra d. 23. september til 1. oktober. Du kan læse mere om udstillingen her.

DEL

SKRIV EN BESKED