Danmarks Riges Grundlov bliver taget under kærlig behandling af teatertruppen Hattekompagniet i en ny forestilling. Premieren er allerede udsolgt.

Dokumentet, er en af grundpillerne i det danske samfund og fundamentet for vores lovgivning. Men hvad står der egentlig i grundloven? Det spørgsmål har teatertruppen Hattekompagniet stillet sig selv i deres nye teaterforestilling, Grund til Lov, der har premiere den 30. marts på Teatret Svalegangen.

Alle i Hattekompagniet har læst dramaturgi på samme hold på Aarhus Universitet. Første version af truppen lavede et eksamensprojekt, som var en teaterforestilling baseret på Emma Gads Takt og Tone.

‘Vi finjusterede på forestillingen og optrådte med den ude i byen. Vi følte ikke, vi var færdige med at have ideer, så i 2015 tog vi fat på Frøken Jensens Kogebog fra 1901 og lavede den til en teaterforestilling,’ fortæller Trine Anja Petersen, der er instruktør for Hattekompagniet.

LÆS MERE: Oh Land i front i magisk forestilling på Randers industrihavn

Grund til Lov
Nu står næste kapitel for døren. Et kig på den danske grundlov gennem forestillingen Grund til Lov.

‘Grundloven er noget, der er allemandseje. Noget man føler, man kender. Men kender man den virkelig? Uden at vi kommer med en løftet pegefinger, er der en aktualitet i forestillingen, som man ikke kan komme udenom. Vi snakker meget om menneskerettigheder og ytringsfriheden i disse tider, men hvad står der så egentlig i grundloven? Hvad er vores ret?’ spørger Kathrine Hansen Kihm, der er produktionslederen bag forestillingen.

Den opmærksomme læser vil måske kunne genkende et mønster. Alle forestillinger, indtil videre, har taget udgangspunkt i bøger. Netop det faktum, at så vigtigt et koncept som grundloven er skrevet på noget så skrøbeligt som papir, er en ting, som ikke er gået Hattekompagniet forbi.

‘Der er mange af den slags modsætninger, som vi rigtig gerne vil vise med vores forestilling,’ siger Trine Anja Petersen.

LÆS MERE: Glæd dig: Salling bygger kæmpe tagterrasse

Plads til humor
Det kan lyde meget alvorligt altsammen, men det gør det kun, hvis man ikke er bekendt med truppens tendens til at trække komikken frem i rampelyset.

‘Vores stil er ikke en lineær fortælling. Det er en kollage af stemninger, billeder, poesi og musikalitet. Vi vil gerne overraske publikum, og gå i retninger, som de måske ikke forventer,’ fortæller Kathrine Hansen Kihm.

Som en del af deres arbejdsmetode, har de lavet det benspænd, at replikkerne kun må være tekster taget direkte fra værkerne.

‘Da vi lavede Frøken Jensens Kogebog, brugte vi opskrifterne som replikker. Det er virkelig sjovt, fordi hvordan lægger man egentlig lige en følelse ind i kogt fars?’ siger Trine Anja Petersen.

Udsolgt premiere
Forestillingen Grund til Lov har premiere til en udsolgt sal på Svalegangen den 30. marts og opføres igen den 3. – 5. april på Rosenteatret. Forestillingen om Frøken Jensens Kogebog endte med at spille for fulde huse alle fem gange – noget Trine selvfølgelig håber på sker igen.

‘Der var en café nede i foyeren, og når folk kom derned, så var der bare grin, snak og god stemning. Folk bliver glade, og de får noget at tænke over og snakke om. Og det er sgu fedt,’ siger hun.

Hattekompagniet er støttet af Tuborgfondet og Landsforeningen for dramatisk virksomhed, DATS. Læs mere om Hattekompagniet og køb billetter til Grund til Lov på www.teaterhattekompagniet.dk

SKRIV EN BESKED